Η Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΗΓΕ ΘΕΑΤΡΟ!

Την Πέμπτη 15/2/2024 η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το θέατρο “Αμαλία” και παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση “Support Hara”. Η παράσταση ανήκει στο θεατρικό είδος “forum” και μέσα από την αλληλεπίδραση θεατών – ηθοποιών προσπαθεί να προβληματίσει πάνω στο επίκαιρο θέμα της έμφυλης βίας.
 Λίγα λόγια για το έργο

 Η ιστορία της Χαράς είναι ιστορία όλων μας.
Μία μαθήτρια βιώνει την πιο βάναυση μορφή της έμφυλης βίας από εκείνον που ερωτεύτηκε. Φοβάται να μιλήσει για όσα της έχουν συμβεί. Επιπλέον, η βίαιη στιγμή καταγράφεται από ένα κινητό τηλέφωνο και δημοσιοποιείται. Η Χαρά νιώθει τεράστια συναισθηματική πίεση, πόνο αλλά και ενοχές. Και, όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης. Τότε βιώνει το μεγάλο αδιέξοδο. Μόνη λύση η φυγή. Εδώ ακριβώς ξεκινάει το Θέατρο – Forum.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Χαρά; Πώς μπορούμε εμείς, ο καθένας και η κάθε μια από εμάς να αποτρέψουμε το κακό τέλος; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην ιστορία της κάθε Χαράς;
Μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα; Και αν ναι, πώς; 
Γιατί αν κανείς από τους θεατές δεν μιλήσει, δεν αντιδράσει, τότε το τέλος θα παραμείνει ακριβώς το ίδιο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ζωή!

Τι είναι το θέατρο “Forum”;

Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου – Forum.Μέσα από τη γλώσσα του συμμετοχικού θεάτρου, ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα και πρωταγωνιστής, που δρα, αλληλεπιδρά και μπορεί να ανατρέψει την αρνητική συνθήκη που του παρουσιάζεται, με στόχο να αναζητηθεί συλλογικά η “λύση” και να προχωρήσει στη συλλογική δράση.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας απόλαυσαν τη παράσταση και συμμετείχαν με διάθεση κι ενδιαφέρον, εμφυσώντας την ελπίδα ότι τελικά το κακό τέλος μπορεί να αποφευχθεί!

Συνοδοί καθηγήτριες: Λογοθέτη Ευαγγελία, Περμεκερλή Μαρία, Λασκαρίδου Παρασκευή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *