ERASMUS+: ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ (05/11/22)

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Εχεδώρου υποδεχτήκαμε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και της Δράσης ΚΑ1 (Κωδικός Σχεδίου: 2022-1-EL01-KA122-SCH-000073870) τους εταίρους μας από το σχολείο Vasile Aleksandri National College, στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήσαμε δράσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικές εκδρομές στις οποίες συμμετείχαν τόσο δικοί μας συνάδελφοι και μαθητές όσο και 3 Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί με τους 7 μαθητές τους.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης κατά την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τον Λευκό Πύργο, το Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Πύργο Τριγωνίου, τον Άγιο Δημήτριο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και κατέληξαν να απολαύσουν παρέα τις τοπικές γεύσεις. Την δεύτερη μέρα οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά σε δραστηριότητες που αφορούσαν σε Μαλακές Δεξιότητες (Soft Skills), όπως είναι η επικοινωνία, η επίλυση των συγκρούσεων, η διαχείριση του άγχους, η δημόσια ομιλία , η κριτική σκέψη και η ηγετικές ικανότητες. Συνεργάστηκαν άψογα και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε βόλτα στην πόλη της Σίνδου με τη μορφή escape room, όπου λύνοντας γρίφους και απαντώντας σε προκλήσεις, οι μαθητές γνώρισαν διαφορετικά σημεία της περιοχής. Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση Sindos Teen Athletics, όπου πλήθος μαθητών των σχολείων του Δήμου Δέλτα, του σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος και του Ιασίου συμμετείχαν τόσο σε αθλητικές δράσεις όσο και σε διαγωνισμούς τραγουδιού / εκτέλεσης μουσικού κομματιού / σύνθεσης, ζωγραφικής, γνώσεων, πεζογραφίας. Οι μαθητές διασκέδασαν, αθλήθηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, είχαν εθελοντικά την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων και την γραμματειακή υποστήριξη και πάνω από όλα έστειλαν ένα ηχηρό και σπουδαίο μήνυμα συνεργασίας, συμπερίληψης και αλληλοσεβασμού. Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βεργίνα και στην Σχολή του Αριστοτέλους στη Μίεζα για να καταλήξουμε στον πανέμορφο Άγιο Νικόλαο Νάουσας. Την Πέμπτη μέρα υπεύθυνες του Φορέα Διαχείρισης Δήμου Δέλτα μας ενημέρωσαν σχετικά με την περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, έγινε παρατήρηση των φλαμίνγκο με τηλεσκόπια στον Κόκκινο Δρόμο ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν παιχνίδια στο χορτάρι και πικνικ για να καταλήξουμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου, όπου ο γυμναστής του σχολείου μας Κυριαζής Δημήτρης δίδαξε παραδοσιακούς χορούς  τόσο σε Έλληνες όσο και σε Ρουμάνους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχα, οι εταίροι μας φορώντας παραδοσιακές ρουμάνικες φορεσιές μας έδειξαν τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς. Η μέρα ολοκληρώθηκε στα Λαδάδικα, όπου υπό τους ήχους μοναδικής ελληνικής μουσικής τραγουδήσαμε, χορέψαμε, απολαύσαμε υπέροχες γεύσεις και γίναμε μια τεράστια παρέα.

Η πρώτη μας εμπειρία από την φιλοξενία των Ρουμάνων εταίρων μας ήταν εξαιρετική και διδακτική με έναν μοναδικά διασκεδαστικό τρόπο. Μέσω των κοινών μας δράσεων διαπιστώσαμε πως όσα ενώνουν τους λαούς είναι πολλά περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και εμβαθύναμε σε θέματα Ιστορίας, πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, συνεργασίας και συμπερίληψης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *