ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΔΟΪΡΑΝΗ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΠΕ ΚΙΛΚΙΣ ) 9/3/2022

ΤΜΗΜΑ : Α3

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας  1ου  ΓΕΛ Εχεδώρου  το τμήμα Α3  συμμετείχε σε Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε Κιλκίς με γενικό  στόχο την ευασθητοποίηση των μαθητών μας  για το φυσικό περιβάλλον και την ενίσχυση  επαφής μαζί του και ειδικότερα την γνωριμία τους  με τον  φυσικό πλούτο της περιοχής του Κιλκίς .

Πρώτος προορισμός μας η λίμνη Δοιράνη που αποτελεί φυσικό σύνορο με την ΠΓΔΜ, καθώς το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στην ΠΓΔΜ. Η λίμνη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας των δύο λαών.

Η δράση μας ξεκίνησε με την επίσκεψη μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δοϊράνης. .

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με μοναδικά εκθέματα που αναπλάθουν όλη την ιστορική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της περιοχής και παρακολούθησαν απο οθόνες προβολής τα σπανια είδη πουλιών και βλάστησης της λίμνης

Ακολούθησε ο παραλίμνιος περίπατος και  παρατήρηση της βλάστησης των νερών  και  των  πουλιών  που χρησιμοποιούν την λίμνη  για να φωλιάσουν, να σταθμεύσουν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης ή να αναζητήσουν τροφή, (ένας μεγάλος αριθμός περίπου 36 είδη είναι σπάνια και απειλούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο)

Συνεχίσαμε  τη διαδρομή μας προς την τοποθεσία Χίλια Δέντρα και αντικρίσαμε  την παραλίμνια βλάστηση.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν απο τη θέα αλλά και τις πληροφορίες για  το δάσος αυτό  που είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

Δεύτερος προορισμός μας το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης του Κιλκίς που κατατάσσεται στα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας

Οι μαθητές μας κατα την διαδρομή τους μέσα σε αυτό φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν  το σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και αποθανάτισαν τις  ομορφιές του.

Η εξόρμηση μας ολοκληρώθηκε αφήνοντας  σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς συνδύασε βιωματική γνώση και ψυχαγωγία μέσα στην < αγκαλιά > της φύσης!

 

Ευχαριστούμε  θερμά τους Υπευθυνους του ΚΠΕ  και τον Αντιδημαρχο Κιλκίς για την εγκάρδια,  ενεργό φιλοξενία τους χωρίς τις κατάλληλες ενέργειες των οποίων  δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν οι δραστηριότητες των μαθητών μας!

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

                                                        

ΒΑΡΣΑΜΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *