ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (ΣΒΕ)

Την Τρίτη 13/3 και την Παρασκευή 16/3 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημέρωση των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου πάνω στα ζητήματα της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (ΣΒΕ), ως μέρος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης που ανέλαβε η Ομάδας Διαχείρισης και Πρόληψης (ΟΔΠ) του 1ου ΓΕΛ Εχεδώρου. Την οργάνωση και παρουσίαση ανέλαβε ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Διώγος, ως μέλος της ΟΔΠ.

Στόχος της παρουσίασης ήταν η οριοθέτηση του προβλήματος της ΣΒΕ, η κατανόηση των χαρακτηριστικών και των μορφών που εκδηλώνεται το φαινόμενο, η καταγραφή της έκτασής του στο Λύκειο μας και η αναζήτηση, σε συνεργασία με τους μαθητές, πρακτικών μεθόδων πρόληψής του. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν εντυπωσιακό καθώς και η ενεργητική συμβολή τους στην προσπάθεια περιορισμού και εξάλειψης του φαινομένου από τους χώρους του σχολείου μας.

Όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές, συναποφασίσαμε να προσυπογράψουμε μια Διακήρυξη κατά της Βίας, στην οποία θα συμφωνήσουμε από κοινού πάνω σε βασικές αρχές και αξίες που οφείλουν να διέπουν τις σχέσεις μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σχολείο. Επιπλέον, αποφασίσαμε να απορρίψουμε τη βία και τον εκφοβισμό ως μέσο επιβολής και συμπεριφοράς μεταξύ συμμαθητών και στη θέση τους να τοποθετήσουμε το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών, τη συνεργασία, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου. Ως υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος ενημέρωσης οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας. Ένα πρώτο βήμα για την καλλιέργεια της δεξιότητας της ενσυναίσθησης (να καταλαβαίνουμε, δηλαδή, τα συναισθήματα του Άλλου) νομίζω ότι έγινε!

Με εκτίμηση Κωνσταντίνος Διώγος (Φιλόλογος ΠΕ02)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *